Безплатна доставка над 60.00 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Разликите между тютюнопушенето и изпаряването - Част 1

   Всички можем да се съгласим, че тютюнопушенето е един от най-вредните навици, който засяга здравето както краткосрочно, така и дългосрочно. За да придобием бегла представа за това - ето и малко статистика:

   Проучване, проведено в САЩ през 2014 година показва, че 16 милиона души годишно имат здравословни проблеми в следствие от тютюнопушенето, а половин милион от тези хора умират. Тези цифри са само за една година, само в САЩ.

    

   Сега е ред да представим и няколко разлики между тютюнопушенето и изпаряването, за да разберете как те се отразяват на вашето здраве:

    

   Рак

   Най-добре познатата форма на рак, свързвана с тютюнопушенето, е рак на белите дробове. Макар и да има изключения, в повечето случаи причината за тази форма на рак е тютюнопушенето или пасивното тютюнопушене. Това обаче не е единствената форма на рак, причинена от тютюнопушенето, съществуват ред други като рак на кръвта, черния дроб, бъбреците, панкреаса, стомаха и дебелото черво. Въпреки, че няма конкретна съставка в тютюневите изделия, която да обвиним за тези болести, знаем, че има хиляди вредни материали, намерени в дима и катраните, които се отделят при горенето на цигарата. Единствената обща съставка между течностите за електронни цигари и тютюневите изделия е никотинът, който след много проведени изследвания в цял свят не може да бъде посочен като фактор при появата или развитието на ракови заболявания.

    

   Сърдечни заболявания

   Има множество заболявания, доказани с хиляди изследвания и свързани с тютюнопушенето, като сърдечни удари, аневризма и сърдечна недостатъчност. Причините за тези заболявания и рискът от тях са същите, както и при раковите заболявания.

   Тютюнопушенето повишава нивата на триглицериди ( липиди, които при повишени нива са рискови и фактор за много заболявания) и в същото време намалят нивата на "добрия" холестерол. Тези два фактора могат да доведат до натрупване на плака в артериите, а когато тази плака се освободи може да доведе до запушване на кръвоносни съдове, което може да причини сърдечен удар. Както и при раковите заболявания никотинът няма доказано въздействие като причинител на такива процеси, но е много важно, ако вече страдате от сърдечни заболявания да следите нивата на никотин, които приемате. Това се отнася и за едно друго вещество, далеч по-разпространено - кофеинът. И никотинът, и кофеинът свиват кръвоносните съдове, което може да доведе до рязко повишаване на кръвното налягане и пулс.

    

   Белодробни заболявания

   Най-често срещаните заболявания при тютюнопушенето са белодробните.

   Хронична оструктивна белодробна болест ( ХОББ )

   Една от най-често срещаните групи белодробни заболявания, които един пушач на тютюневи изделия може да срещне, е ХОББ. Това може да включва всичко от емфизема до хроничен бронхит и драстично да намали способността за дълбоко дишане. Ефектите от ХОББ са сравнително малки на фона на голямата картина, но за хора с такава диагноза последствията са неизмерими. С прогресирането на ХОББ алвеолите (малките въздушни възглавници, които оформят белите дробове) губят способността си да се разтягат и да абсорбират кислород правилно. Стените между алвеолите стават по-порести и пренасят кислород по-трудно и в по-малки количества. Дробовете започват да произвеждат по-големи количества слуз в опит да се справят с проблема, което може да доведе до запушване на дихателните пътища.

   Лек за ХОББ няма. Изпаряването няма доказани ефекти за развитието на ХОББ, дори някой изследвания показват, че преминаването към електронни цигари от пушачи, страдащи от ХОББ помага за облекчаване на симптомите.

    

   Астма

   Въпреки, че не всички форми на астмата са причинени от тютюнопушене, то със сигурност не е безвредно. Димът от цигарите предизвиква същата реакция в дробовете, както при астматична атака. Изследване, публикувано от професор Рикардо Полоса показва, че изпаряването с електронни цигари помага на пациентите, които употребяват тютюневи изделия, като подобрява значително качеството на животът им предимно, защото намалят или отказват употребата на тютюневи изделия.

    

   Митът за пуканковите бели дробове

   Въпреки, че не е доказано и подкрепено с никакви изследвания, все още има множество статии, които обвиняват изпаряването в причината за облитериращ бронхиолит или така наречените пуканкови бели дробове. В интерес на истината това заболяване дори не е било свързвано с тютюнопушенето, тогава от къде идват тези слухове? Отговорът е, че на няколко съмнителни съставки (като диацетил), които бяха използвани в началото на производството на електронни цигари и течности, им бе приписана причината за това заболяване. Това не е било доказано и никоя фирма с репутация в производството на течности за електронни цигари не използва вещества с недоказано влияние върху организмът от години.

    

   По време на бременност

   Повечето хора знаят, че тютюнопушенето по време на бременност е вредно. Една от основните причини за това е понижените нива на въглероден окис, което води да занижени нива на кислород в кръвта и съответно към плода. Никотинът сам по себе си не е показал вредно влияние върху плода. Имайки предвид че никотинът е често единствената съставка, която тютюневите изделия и течностите за електронни цигари споделят, няма място за притеснение за бъдещите майки. Различни изследвания дори подкрепят изпаряването като алтернатива и помощно средство при отказване от тютюневите изделия по време на бременност.

    

   Регулиране на теглото

   В продължени на много време се смяташе, че тютюнопушенето спомага при отслабване или поддържане на теглото, което допълнително утежнява всеки опит за спиране на цигарите. Но се оказва, че всъщност причината тютюнопушенето да има този ефект е никотинът. Това означава, че всеки, който има притеснения за увеличаване на теглото при спиране на тютюневите изделия и преминаване към електронни цигари, не трябва да се притеснява. Изпаряването е ефективен в тази задача и дори някои изследователи са започнали изследвания над възможността електронните цигари да се превърнат в помощно средство при проблеми с теглото.

   Във втора част ще разгледаме още разлики и интересни факти.

    

    

   Статията е превод на оригиналната статия в ChurnMag.com, която може да прочетете ТУК

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари