Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Пациенти с ХОББ , които са преминали от тютюнопушене към изпаряване, са имали дългосрочни здравословни ползи

    

   В резултат на констатациите, публикувани преди две години, скорошно проучване, водено от спечелилия награди и известен експерт по намаляване на вредата от тютюна проф. Рикардо Полоса, потвърди, че пушачите с Хронична Обструктивна Белодробна Болест (ХОББ), които са преминали към изпаряването, съобщават за подобрени респираторни симптоми, в сравнение с тези, които продължават да пушат.

   Озаглавено "Ефекти върху здравето при пушачите с ХОББ, които преминават към електронни цигари: ретроспективно 3-годишно проследяване", по-ранното проучване проследява 44 пациенти за период от три години. Участниците бяха разделени на две групи - тези, които са преминали от пушене към изпаряване и тези, които продължават да пушат. Събраните данни показват, че пациентите с ХОББ, които са преминали към електронни цигари, съобщават за подобрени респираторни симптоми, докато тези, които продължават да пушат, нямат промени.

   Проследявайки същите тези пациенти с ХОББ две години по-късно, настоящото проучване "Пушачите с ХОББ, които са преминали към електронни цигари: здравни резултати след 5-годишно проследяване" установи, че групата, която изпарява продължава да има подобрения в здравето. Те съобщават за намаляване с около 50% на епизодични обостряния, значително подобрено сърдечно-дихателно здраве и повишена физическа способност и качество на живот.

   Неотдавнашното проучване успя да събере пълни данни от 39 участници - 19 в контролната група за пушачи с ХОББ и 20 в групата на потребителите на електронни цигари. Изследователският екип също съобщава за "значителни и постоянни подобрения в белодробната функция и CAT резултати" (здравен въпросник, използван за пациенти с ХОББ) при изпаряващите спрямо контролната група. "Електронните цигари могат да бъдат огромно средство за лечение на ХОББ и това е важна информация за лекарите, пациентите и техните болногледачи", заключава изследването.

   Друго съществено откритие е това, което показва ефективността на продуктите за изпаряване като инструменти за отказване от тютюнопушенето: само четири вейпъра (16,7% от по-голямата първоначална група) се връщат към пушенето по време на изследването.

   "Най-важното откритие на проучването е, че пациентите с ХОББ могат да се въздържат от пушене на цигари за неопределено време, ако е налице подходящо заместване", каза д-р Полоса пред Филтър. "Електронните цигари могат да бъдат огромно средство за лечение на ХОББ и това е важна информация за лекарите, пациентите и техните болногледачи. Проучването потвърждава, че "обръщането на вредата" е постижимо и че може да се поддържа с години. Ние казваме на света, че значителни ползи за здравето са наистина постижими, когато заместваме смъртоносни тютюневи цигари с продукти за изпаряване."

   Д-р Ани Клейкамп, експерт по намаляване на вредата от тютюна и изследовател доцент по анестезиология и периоперативна медицина, към Медицинския и стоматологичен факултет на Университета в Рочестър добави, че важен фактор е средната възраст на участниците.

   "Участниците бяха средно на около 65 години. Това проучване подкрепя идеята, че по-възрастните пушачи, преминаващи към електронни цигари, могат да подобрят здравето си и потенциално да забавят ефектите от ХОББ. В идеалния случай ще бъдат завършени проучвания с по-голяма проба, които възпроизвеждат тези открития," обясни тя.

   Полоса е съгласен, той също така посочва, че пациентите с ХОББ обикновено са устойчиви на програми за отказване от тютюнопушене, следователно тези констатации са още по-значими. "Моят клиничен опит ми казва, че - доста изненадващо - повечето пушачи на ХОББ нямат основателна причина да се откажат", каза Полоса. "На тяхната възраст и с инвалидизиращото им състояние те нямат на какво да се надяват, освен добра цигара! Те добре осъзнават, че пушенето на цигари е вредно за тях, но утехата от тютюнопушенето изглежда много по-голяма от всяка полза за здравето."

   Междувременно множество проучвания продължават да свързват изпаряването с белодробни заболявания, повечето от които са неточни. Едно такова проучване, озаглавено "Асоциация на употребата на електронни цигари с респираторни заболявания сред възрастни: надлъжен анализ", съобщава, че възрастните, които са използвали електронни цигари ежедневно и никога не са били диагностицирани с белодробно заболяване, са по-склонни от не-вейпъри, да имат белодробно заболяване след тригодишно проследяване.

   Коментирайки проучването, известният експерт по борба с тютюнопушенето и общественото здраве д-р Майкъл Сийгъл обясни, че то е "дълбоко опорочено". Той посочи, че както другите проучвания, които правят подобни твърдения, проучването не отчита нещо наистина очевидно. Основната причина, поради която повечето хора започват да изпаряват, е да откажат цигарите. Следователно вейпърите, които в момента не пушат, са най-вероятно бивши пушачи, което означава, че те, разбира се, могат да развият дихателни заболявания.

   "... Не успява да вземе предвид най-вероятното обяснение за резултатите от проучването: че хората, които използват електронни цигари, имат по-голяма история на по-интензивно пушене от хората, които не използват електронни цигари. Например, едно проучване установи, че само 21% от възрастните пушачи, които не са изпарявали, са били категоризирани като тежки пушачи. В същото проучване 68% от възрастните пушачи, които са изпарявали, са заклети пушачи (или са били заклети пушачи)", казва Сийгъл.

    

   Източник: https://www.vapingpost.com/2020/11/20/ex-smoking-copd-patients-who-switched-to-vaping-experienced-long-term-benefits/

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари