Безплатна доставка над 60.00 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Няма доказателства за повишен риск от коронавирус при вейпване

   Австралийският професор Колин Менделсон заяви, че вейпингът не увеличава риска от разпространение и усложнения на COVID-19. В изявление, публикувано на уебсайта на Австралийската асоциация за намаляване на вредата от тютюнопушенето (ATHRA), той каза, че изпаряването не представлява по-голям риск за вейпърите или околните от нормалното дишане.

   „Няма доказателства, че вейпингът увеличава риска от COVID-19 или усложненията от него при вейпърите или околните на тях, въпреки твърденията на анти-вейпинг активисти“, казва професор Менделсон, при публикуването на информационен лист за COVID-19 и изпаряването от ATHRA.

   Менделсон цитира д-р Нийл Беновиц от Калифорнийския университет в Сан Франциско, който казва: „Нивото на слюнка в парата е толкова минимално, че е малко вероятно да предизвика инфекция“. Беновиц каза пред журналисти, че "няма данни" в подкрепа на теорията, която твърди, че COVID-19 може да се разпространи чрез изпаряване на електронни цигари. "

   „Това, което е ясно е, че издишаната пара от електронната цигара се състои от много малки частици вода, пропилен гликол и глицерин и ароматни вещества, а не капчици слюнка“, каза Беновиц. „Аерозолът от вейпване се изпарява много бързо, докато частиците, които се отделят при кашляне или кихане, са големи частици, които се задържат във въздуха за сравнително дълъг период от време. По този начин не бих си и помислил, че вейпърите представляват риск от разпространение на COVID-19, освен ако не кашлят, когато издишат парата. "

   „COVID-19 се предава чрез кашлица или кихане. Големи капчици слюнка, съдържащи вируса, се изхвърлят с висока скорост във въздуха и се запазват за по-дълги периоди “, пише проф. Менделсон. „Въпреки това вейп аерозолът отделя много малки течни частици пропилен гликол, растителен глицерин и много ниски дози химикали при ниски скорости, които бързо се разпръскват. Парата се отделя още по-бавно от устройства с ниска мощност. “

   „Има също така доказателства, че пропилен гликолът има антивирусни свойства в аерозолна форма. Основният риск от COVID-19 е сериозна белодробна инфекция, по-специално пневмония. Повечето хора са бивши пушачи и може да имат някои увреждания на белите дробове от години пушене. В резултат на това е по-вероятно да получат белодробни инфекции. "

   „Няма доказателства, че самото изпаряване увеличава риска от заболяване от коронавирус или за получаване на по-тежко заболяване“ казва проф. Колин Менделсон.

   Професор Менделсон продължава: „Всяко увреждане на белите дробове от изпаряването със сигурност е значително по-малко от тютюнопушенето. Повечето проучвания показват подобрения в здравето на белите дробове след преминаване към електронни цигари, например по-добра белодробна функция, подобрена астма и ХОББ (емфизем), както и намален риск от пневмония. “

   „Очаква се изпаряването да намали риска от заразяване с COVID-19 и вероятно също така ще намали тежестта на инфекцията. Засега обаче няма доказателства, които да потвърждават това. "

   ATHRA дава следните съвети:

   Опитайте да се откажете от тютюнопушенето. Ако не можете да се откажете, преминете към изпаряване с никотин. Това ще подобри здравето ви и ще спестите много пари в момент на голям финансов стрес за много хора.

   Пушачите и вейпърите трябва да спазват обичайните правила за намаляване на разпространението на COVID-19, като социално дистанциране, редовно миене на ръцете, кашляне в лакътя или салфетка, като избягват докосването на лицето и изолация, ако са заразени.

   Вейпърите трябва да бъдат дискретни и да избягват големи облаци на публично място, тъй като това прави неспокойни хората около тях. В тази връзка се препоръчват устройства с ниска мощност.

   Пушачите трябва да се опитат да се откажат. Преминаването към употреба на електронни цигари е легитимна опция, ако с други методи не са успели.

   Избягвайте да споделяте електронни цигари, тютюневи цигари или канабис.

    

   Източник: https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2020-03-31_athra-no-evidence-of-risk.html

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари