Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Всичко, което трябва да знаете за никотина

   Никотинът е химикал, съдържащ азот, който се извлича от няколко вида растения, включително и от тютюна. Никотинът може да се произвежда и синтетично.

   Nicotiana tabacum (култивиран тютюн) е видът никотин, който се намира в тютюневото растение и произлиза от семейство картофови. Част от това семейство са също червеният пипер, патладжанът, доматът и картофът.

   Въпреки, че сам по себе си никотинът не предизвиква ракови заболявания и не е толкова вреден, той води до силно пристрастяване.

    

   Ето и няколко любопитни факта за него:

   1. Дъвченето или мирисането на тютюн обикновено депозира повече никотин в тялото, отколкото чрез пушене;

   2. Отказването от зависимост към никотина е почти толкова трудно, колкото и отказването от хероин;

   3. Страничните ефекти на никотина могат да повлияят на сърцето, хормонално или на стомашно-чревния тракт;

   4. Някои изследвания посочват, че никотинът може да подобри паметта и съсредоточаването;

   5. По-света има над 1 милиард пушачи на тютюневи изделия.

    

    

   История на никотина

   Тютюневото растение произлиза от Америките и се използва като лекарство или стимулант от над 2000 години.

   Не е ясно как точно тютюнът е достигнал Европа, но се смята, че Христофор Колумб е откривател на растението, докато е изследвал Америките.

   Пушенето на лули и пури се е разпространило и популяризирало бързо през XVI век. След като е внесено в Европа, там отношението към растението е било на два различни полюса - някои са го виждали като медицинско средство, докато други - като токсично и предразполагащо към вреден навик.

   Тютюневата индустрия се разраства през XVII век, а през 1880 нараства в огромни размери – тогава е създадена машина, която произвежда масово хартиени цигари. От този момент нататък цигарите стават по-лесни за производство, което довежда до изгрева на тютюневите корпорации.

   Тютюнът е използван за първи път като инсектицид (препарат за унищожаване на вредни насекоми) през 1763 година.

   През 1828 г. доктор Вилхелм Хайнрих Позелт и химикът Карл Лудвиг Рейнман (и двамата от Германия) за първи път извличат никотин от тютюна и го определят като отрова.

   В края на XIX век законодателите са започнали да осъзнават вредните ефекти от никотина. До края на 1890 година са приети закони в Щатите, които забраняват продажбата на тютюневи изделия на непълнолетни в 26 щата.

   Едва през 1964 година главният хирург (оперативен директор на Комисия на Обществената Здравна Служба САЩ) в Щатите публикува изследване, свързващо тютюнопушенето със сърдечни заболявания и рак на белите дробове. Щатската Администрация за Храни и Лекарства (АХЛ) признава официално едва през 1994 година никотина като наркотично вещество, което довежда до зависимост.

   Въпреки това повратно признание, до 22 юни 2009 г. Върховният съд не дава права на АХЛ да контролира регулациите върху никотина. На този ден обаче Превенция на Семейно Тютюнопушене и Действия за Контрол на Тютюна дават силата на АХЛ да регулира продукцията и рекламирането на тютюневи продукти.

    

    

   Ефекти от никотина

   1. "Никотиновият ефект"

   Никотинът е едновременно успокояващо вещество и стимулант. Когато човешкият организъм е изложен на никотин, човекът изпитва "удар." Това е частично предизвикано от никотинът, който стимулира надбъбречната жлеза, резултатът от което е освобождаване на адреналин. Този прилив на адреналин стимулира тялото. Има непосредствено отделяне на глюкоза, както и увеличаване на сърдечния ритъм, дишането и кръвното налягане. Никотинът също предизвиква панкреаса да произвежда по-малко инсулин, което води до слабо покачване на кръвната захар и глюкозата. Индиректно никотинът предизвиква произвеждането на допамин в дяловете за удоволствие и стимулация на мозъка. Подобен ефект се наблюдава, ако човек вземе хероин или кокаин - употребяващият изпитва удовлетворително чувство. Допаминът е химикал, произвеждан от мозъка, който влияе на емоциите, движенията и усещането за удоволствие или болка. Ако нивата на допамин в организма ви се повишат, чувството за удовлетвореност е по-голямо. В зависимост от приетата доза никотин и индивидуалното възбуждане на нервната система, може да действа и успокояващо.

   2. Фармакологичен ефект

   Когато хора, бозайници и други животни са изложени на никотин, това повишава техния сърдечен ритъм, скоростта с която сърцето консумира кислород и обема на сърдечния ритъм - това са така наречените фармакологични ефекти.

   3. Психодинамични ефекти:

   Употребата на никотин е свързвана също с повишено внимание и чувство на отпуснатост.

   4. Концентрация и памет:

   Изследвания са показали, че никотинът подобрява паметта и концентрацията. Смята се, че е така заради повишените нива на ацетилхолин и норепинефрин. Норепинефринът също увеличава чувството за възбуждане и събуждане.

   5. Редуциране на чувството за безспокойство:

   Резултатът от прием на никотин е намаляване нивата на бета-ендорфин, което респективно намалява чувството на безпокойство.

    

   Как тялото обработва никотина?

   Когато се вдишва дима от тютюнева цигара, никотинът навлиза изключително бързо в кръвоносната система, пресича кръвно-мозъчната бариера и достига мозъка в интервал от 8 до 20 секунди. До приблизително два часа, след като никотинът е навлязъл в организма, половината от него вече го няма. Колко никотин може да навлезе в човешкото тяло зависи от типа тютюн, дали пушачът вдишва дима и дали се използва някакъв филтър. Тютюневи продукти, които се дъвчат или помирисват освобождават значително по-големи количества никотин, отколкото чрез пушене. Никотинът се разгражда в черния дроб.

    

   Привикването към никотин

   Привикването към никотина се увеличава в зависимост от приетото количеството - колкото повече приемате, толкова повече ще имате нужда от още и още, за да постигнете същия резултат. Повечето никотин напуска тялото по време на сън, поради което привикването може да е напълно изчезнало до сутринта.

    

   Пристрастяване

   Хората, които редовно са приемали никотин и изведнъж спрат, могат да изпитат симптоми на оттегляне, които включват ненаситност, чувство на празнота, безпокойство, депресия, промяна в настроението, раздразнителност или трудност да се фокусира и да се обръща внимание. Сърдечна Американска Асоциация казва, че никотинът, набавен чрез пушене е една от най-трудните субстанции за отказване. Смята се, че е поне толкова трудно, колкото отказването от хероин. Проучване, направено през 2013 г. показва, че постепенното намаляване на никотина посредством цигарите понижава зависимостта от него. Друго изследване, направено в Националния Институт за Наркотични Зависимости САЩ показва, че употребата на никотин прави кокаина по-пристрастяващ.

    

   Странични ефекти

   Никотинът предизвиква редица от странични ефекти в много органи и системи в организма. Циркулацията на кръв може да бъде повлияна от промени като увеличен риск от съсирване на кръвта (което може да предизвика запушване на кръвоносни съдове), атеросклероза (при която се образува натрупване на плака по стените на артериите) и уголемяване на аортата. Световъртеж, непостоянен сън, кошмари, възможно ограничение на циркулация на кръвта са част от ефектите върху мозъка. В стомашно-чревния тракт част от ефектите са гадене и повръщане, сухота в устата или ксеростомия (моментна дехидратация или симптом на други заболявания), стомашно разстройства, пептични язви, диария или киселини в стомаха. Сърцето може да изпита промени при сърдечен ритъм, покачване на кръвно налягане, увеличен риск от сърдечен удар, стеснения и заболявания на коронарната артерия. Ако жена пуши, докато е бременна, това може да повлияе на плода в бъдеще като предизвика наднормено тегло, високо кръвно налягане, диабет тип 2, дихателни проблеми, безплодие, развитие на мозъка, поведенчески проблеми. Други ефекти включват спазми на белите дробове, пневмония, треперене и болки в мускулите, покачване нивата на инсулин и резистентност към инсулин, които допринасят за риск от диабет и болки в ставите.

    

    

   Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/240820#history

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари

   Най-продавани