Безплатна доставка над 60.00 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Федерални следователи смятат, че нелегални вейп продукти на черния пазар, а не легални такива, са причината за дихателните болести

   Въпреки, че точните причини все още не са ясни, замърсители и примеси са най-вероятното обяснение.

   Въпреки опитите да се обвинят незаконни електронни цигари за скорошните случаи на дихателни болести сред вeйпъри, следователи са склони да вярватq че истинският проблем са опасни химикали в THC и никотинови продукти на черния пазар. Уошингтън Поуст докладва, че "щатски и федерални специалисти са се фокусирали върху ролята на замърсени или фалшиви продукти, като вероятна причина за дихателни болести причинени от изпаряването." Те "са свели като основни виновници примеси в продукти за изпаряване, които претендират да съдържат THC...както и замърсители в никотинови вейпинг продукти".

   Това е последователно на виждането на Скот Готлийб, бившият изпълнителен директор на Администрацията за Храни и Лекарства (АХЛ/FDA), който тази седмица каза, че "Тези трагични инциденти сочат към незаконни вейп и THC продукти". Това е непоследователно с разбирането на анти-вейп общността, които видяха в тези случаи доказателство срещу използването на масово и законно произведени електронни цигари, които доставят никотин.

   "Ние силно призоваваме хората да отбягват вейп продукти и електронни цигари", каза Департаментът по обществено здраве в Уисконсин след докладването на първото избухване на здравословни проблеми при вейпъри. По време на пресконференция миналата седмица, Брайън Кинг от Центърът за Контрол и Превантивност на Болести (КЦКПБ) предупреди, че "електронните цигари не отделят безвреден аерозол" и "че могат да съдържат разнообразие от вредни съставки". Въпреки, че "не сме свързали нито една от тези съставки в сегашните случаи", казва той "ние знаем че аерозолът от електронните цигари не е безвреден". Журналисти бяха много бързи да правят заключения във връзка със скорошните хоспитализации и легалните електронни цигари.

   В общо изявление, публикувано на 30.08.2019 г., АХЛ и КЦКПБ предлагат по-уместен съвет: "Всеки, който използва тези продукти не би трябвало да ги купува от улиците (за пример продукти за електронни цигари с THC или други канабиоди) и не трябва да модифицира продукти за електронни цигари или да добавя субстанции, които не са одобрени от производителя."

   Възможни виновници за случаите с белодробните болести могат да бъдат замърсители в неоригинални подове (пълнители), погрешно етикетирани разтворители, използвани за направата на течности за електронни цигари и синтетични канабиоди и други субстанции, рекламирани като THC. АХЛ анализира 80 проби от субстанции, изпарявани от пациентите, и изисква информация за уточняване на марката и типът на продуктите за електронни цигари, дали някой от тях попадат под регулациите на АХЛ и от къде са взети."

   До четвъртък 29.08.2019 г. АХЛ казва, че "215 възможни случая са докладвани от 25 щата, и няколко допълнителни случая на белодробни заболявания се разследват."  Точната причина остава неясна.

   Докато няколко случая от всеки щат са подобни и изглежда могат да бъдат свързани с вейп продукти, повече информация е нужна, за да се установи какво причинява тези дихателни заболявания. В много случаи пациентите казват, че появата на симптоми е била постепенна, включително затруднено дишане, недостиг на въздух и запъхтяване, и/или болки в гърдите преди да бъдат хоспитализирани. В някой случаи е докладвано наличие на слаби до умерени проблеми със стомашно-чревният тракт включващи повръщане или диария, или други симптоми като висока температура или отпадналост. В много случаи, пациентите са признали за скорошна употреба на продукти за електронни цигари включващи тетрахидроканабинол (THC), докато са разговаряли с медицински персонал, или в последващи интервюта със служители на Здравният департамент.

   Въпреки, че случаите изглеждат подобни, не е ясно дали причината е една или не са различни болести с подобни симптоми, за това разследването е критично важно.

   Както отбелязва професорът по публично здраве в Университетът в Бостън, Майкъл Сийгъл, да се припише вината в тези случаи на електронните цигари или изпаряването като цяло е ненужно, подвеждащо и потенционално опасно, стигайки до там да окуражава вейпърите да започнат да пушат тютюневи цигари отново или да възспре текущи пущачи на тютюневи изделия да не преминат на далеч по-безвредни никотинови заместители. "Веднага ми стана ясно, че тези случаи не са в следствие на използването на електронни цигари, най-вече защото тези продукти са на пазара от години и не е имало сериозно проблеми с тях, и защото тези скорошни случаи са скупчени в рамките на един и същ географски район," казва Сийгъл. Нещо повече, ясно е от почти самото начало, че повечето от тези пациенти са използвали продукти от черния пазар, включително и такива, които претендират, че имат екстракт от канабис.

   Да се обвинява вейпингът като причина за тези белодрбни заболявания, е като да се обвини храната за хранителни натравяния.

    

    

   Статията е превод на оригиналната статия в Reason.com, която може да прочетете ТУК

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари