Безплатна доставка над 60.00 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, електронно наргиле, никотинова течност, CBD, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Комбинирането на консултиране и използване на електронни цигари е най-ефективно за подпомагане на пушачите да се откажат

   Проучване, публикувано в Журнал на Американската Медицинска Асоциация (ЖАМА), съобщава, че комбинацията от изпаряване и консултиране е била два пъти по-ефективна от само консултиране за подпомагане на пушачите да се откажат.

    

    

    


   Изследването се състои от контролирано проучване на случаен принцип, включващо 376 участници и резултатите показват, че на 12 седмици тези, които са използвали електронни цигари, са два пъти по-склонни да откажат тютюнопушенето, отколкото тези, които не са. От друга страна, съобщава изследователският екип, на 24 седмици има по-малка разлика между двете групи.
   Около една трета от участниците в проучването (128) получиха никотино-съдържащи електронни цигари заедно с редовни консултации, докато 127 доброволци получиха електронни цигари без никотин и консултации. На останалите участници, 121, току-що бяха предложени консултации.

    


   Проучването установи, че на 12 седмици 21,9% от участниците, получили никотино-съдържащи електронни цигари, са се отказали от тютюнопушенето, докато само 17,3% от участниците, които са получили не-никотинови електронни цигари, са били успешни и само 9,1% от тези, които са получили само консултации. Изследователите заключават, че тези, които използват никотино-съдържащи електронни цигари, са 2,4 пъти по-склонни да се откажат от тези, които не са.

    


   "Тези открития показват, че никотиновите електронни цигари са ефективни за спиране на тютюнопушенето в краткосрочен план", казва водещият автор на изследването Марк Дж. Айзенберг, Доктор по медицина, кардиолог в Еврейската Обща Болница, професор по медицина в университета Макгил. "Изпаряването в комбинация с консултиране е по-ефективно от самото консултиране, въпреки че това не е вълшебно хапче за отказване от тютюнопушенето".

    


   "Това проучване показва, че използването на никотино-съдържаща електронна цигара и консултирането е приблизително два пъти по-успешно при отказване от тютюнопушенето, отколкото при пушачите, получаващи само консултации. Тази разлика беше статистически значима след три месеца и макар че вече не беше толкова статистически значима след шест месеца, остава все така важна", каза Джон Бритън, почетен професор по епидемиология в Университета в Нотингам.

    


   Изследователите добавиха, че за съжаление тези констатации няма да имат голяма тежест, тъй като процесът им беше спрян по-рано, поради невъзможността да наемат необходимия брой участници.
   "Това е добре проведено проучване, което има една основна слабост - то е твърде малко, за да представи надеждни доказателства за ефективността на електронните цигари. Това е така, защото изследването е проектирано да бъде твърде малко и след това не беше в състояние да набере целевия брой хора в проучването поради проблеми с производството на електронните цигари", каза Пол Авейард, професор по поведенческа медицина в Университета в Оксфорд - който не участва в проучването.

    

   Оригиналната статия публикувана в Vapingpost.com може да прочете тук.

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари