Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Проучване в Швеция сравнява нивата на зависимост от различни никотинови продукти и кафе

    

   Диаграма, публикувана през 2017 г. от ЕС (като част от проучване, изследващо поведението на тютюнопушенето в целия съюз) показва, че Швеция е постигнала целта "Без тютюн". Това беше постигнато благодарение на приетите в страната стратегии за намаляване на вредата от тютюна, които включваха одобрение за използването на снус (тютюн за мирисане) за отказване от тютюнопушене.

   Междувременно шведското проучване, озаглавено "Сравнение на зависимостта между различните видове продукти, съдържащи никотин и кафе", разглежда ефикасността на одобрените стратегии, като сравнява потенциала на зависимостта между снуса, цигарите, НЗП (никотинозаместващи програми), електронните цигари и кафето от случайна извадка от шведски граждани.

   Нивата на зависимост на участниците са оценени чрез следните показатели: (А) индексът на силно пушене, (Б) употребата в рамките на 30 минути след събуждане сутрин, (В) оценяват важността на първата употреба сутрин и (Г) заявявайки, че би било много трудно да се откажат напълно.

   Събраните резултати показват, че по-малко пиещи кафе са склонни да посегнат към първото си кафе в рамките на 30 минути след събуждането, в сравнение с всички изследвани използващи никотинови продукти. Интересното е, че първото използване за деня изглежда най-важно за потребителите на снус в сравнение с другите продукти. Не се наблюдава разлика между снус и цигари и освен сходството им по отношение на първата употреба, снусът и цигарите също са оценени по подобен начин, тъй като е трудно да се откажат.

   Консумацията на снус изглежда също толкова пристрастяваща, колкото пушенето.

   За тази цел, заключават изследователите, "зависимостта от традиционните цигари и снус изглежда сравнително сходна, докато НЗП е оценен по-ниско, а кафето най-ниско. Тъй като разпространението на употребата на кофеин във всички форми е много по-често срещано от никотина, може да има повече хора в обществото, силно зависими от кофеина."

   Процесът на събиране на данни от това проучване е финансиран от Снус Комисията в Швеция. В целия ЕС снус е законен само в Швеция, Дания и Норвегия и като се има предвид относителната му безопасност, той се счита за ефективен продукт за намаляване на вредата. Всъщност снусът не само доведе Швеция да се похвали с най-ниските нива на тютюнопушене в Европа, но по-важното е и отчитането на най-ниските нива на рак на белия дроб на целия континент.

    

   Източник: https://www.vapingpost.com/2020/11/18/study-compares-dependence-levels-on-various-nicotine-products-and-coffee/ 

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари