Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Проучване: изпаряването намалява тютюнопушенето

    

   Изследователи от Новозеландския университет в Отаго и канадския университет във Ватерлоо откриха, че алтернативните никотинови продукти като електронните цигари помагат за намаляването на тютюнопушенето и могат да сложат край на епидемията от лошо здраве и смърт, причинени от тютюнопушенето. Изследването е публикувано в Международен Журнал за Изследване на Околната среда и Общественото здраве.

   Ричард Едуардс, Джеймс Стенли, Андрю Уаа и Мади Уайт (Отаго) са работили със Сюзън Каай, Джанин Уймет, Ан Куа и Джефри Фонг (Ватерлоо), за да разгледат изпаряването в Нова Зеландия.

   Те избраха Нова Зеландия, тъй като употребата на електронни цигари се увеличава и страната прилага повечето от основните мерки на Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна. Освен това, въпреки относително ниското и намаляващо разпространение на тютюнопушенето, има неравенство в това кой все още пуши - като повечето са бедни и / или членове на общността на маорите.

   Благодарение на успешно съдебно дело през 2018 г. , достъпът до вейп продукти беше позволен след години на забрана.

   Екипът искаше да разбере за моделите на употреба и знания, нагласите и вярванията за електронните цигари сред национално представителна извадка от пушачи и бивши пушачи чрез компютърно подпомогнати телефонни интервюта. Общо 1155 участници в първа група (август 2016 г. до април 2017 г.) се състоят от 910 пушачи и 245 бивши пушачи, включително 386, идентифициращи се като маори. Втора група (от юни до декември 2018 г.) наброява 1020 участници, разпределени като 726 пушачи и 294 бивши пушачи, включително 394, идентифициращи се като маори.

   • Някога използвали ли сте вейп продукти? - с увеличение от 59.4% (първа група) до 76.9% (втора група)
   • Настоящата употреба на вейп продукти сред бивши пушачи е по-висока, отколкото сред пушачите, 28,8% за бивши пушачи срещу 20,0% за пушачи
   • Ежедневните резултати от употребата са по-съществени, 22,6% за бивши пушачи срещу 7,9% за пушачи
   • 86,4% са използвали устройства от трето поколение (с презареждаща батерия и многократно пълнещ се контейнер)
   • Използването на аромати се съобщава като - един вкус (37,3%), два вкуса (29,5%) и три или повече вкуса (33,2%)
   • Най-популярните аромати са плодове (39,4%), тютюн (23,8%), бонбони/сладки/десертни (16,6%) и ментол/мента (11,3%)

   Най-популярните причини за преминаването към изпаряването са желанието да се намали пушенето или да се откаже напълно. Най-популярните причини да се продължи с изпаряването са, че спестяват пари и са приятни.

   Авторите пишат: "Тези констатации, заедно с високия дял на потребителите, които казаха, че са изпарявали като помощно средство за отказване от тютюнопушенето, предполагат, че електронните цигари могат да подпомагат отказването сред значителен брой хора, които пушат в Нова Зеландия."

   "Широкото разпространение на течности с различни аромати и голямата гама от аромати, използвани от участниците, са в съответствие с констатациите от други проучвания и предполага, че ако целта на здравните политики е да насърчи пушачите да използват електронни цигари, за да се откажат от тютюнопушенето или да преминат към изпаряване, то вейп продукти предлагани в различни вкусове, могат да насърчат използването им от пушачите “, добавят те.

   Източник: https://www.planetofthevapes.co.uk/news/health-studies/2020-09-24_study-vaping-reduces-smoking.html

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари