Безплатна доставка над 60.00 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Забраната на ароматизирани течности за електронни цигари е равна на бум на черния пазар

   Американският щат Масачузетс осъществи почти пълна забрана за продажба на всички продукти с ароматизирани е-течности миналия месец. На лицензирани вейп магазини е разрешено да продават ароматни е-течности, но бутилката носи огромен данък в размер на 75%, докато държавата облага цигарите само с 40%. Както предвиждаха почти всички, забранителната мярка и повишаването на данъците доведоха до голям бум на черния пазар.

   Миналия ноември защитникът за намаляване на вредите Мат Къли (популярен YouTuber) нарече предложенията за данъци "безумни" и "най-лошата, най-регресивна война срещу законопроекта за намаляване на наркотиците, който съм виждал".

   Професор Майкъл Сийгъл каза: "Тази забрана ще накара много бивши пушачи да се върнат към пушенето на цигари. Бившите пушачи, които разчитат на ароматизирани никотинови течности, за да не пипат цигари, ще се върнат към тютюнопушенето в големи количества. Повечето от онези, които не се насочат към тютюневите цигари, ще се насочат към е-течности на черния пазар, а вече всички разбираме опасностите от нерегламентирания черен пазар."

   Законопроектът, с който се въвеждат забраната и данъка, определя също така и невероятни глоби, като законодателите вярват, че това ще възпрепятства незаконните търговци на е-течности.

   В законопроекта е записано: "Лице, което съзнателно закупува или притежава електронна система за доставка на никотин, която не е произведена, закупена или внесена от лицензиран дистрибутор на електронна система за доставка на никотин или лицензиран търговец на електронни никотинови системи, подлежи на гражданско наказание не повече от 5000 долара за първо престъпление и не повече от 25 000 долара за второ или следващо престъпление."

   Дали тези предложени глоби ще ограничат продажбите на нерегламентирани е-течности? - Не и според данните на групата за незаконни тютюневи изделия към Отдела за приходи в Масачузетс.

   Специалният агент, отговарящ за разследването на работната група, даде показания миналия месец и заключи, че това ще доведе до "увеличаване на контрабандната активност и продажбите на черния пазар".

   Той продължи: "Загрижен съм, че поставянето на допълнителна тежест и поставяне на задачи пред правоприлагането с налагането на забрана за ароматни е-течности ще доведе единствено до създаване на нов значителен черен пазар, който включва както трансгранична контрабанда през граница, така и фалшиви течности. В началото ще започнете да наблюдавате увеличение между Масачузетс и Ню Хемпшир в контрабандата и нелегалния внос чрез интернет на фалшиви цигари и аромати от страни, включително Китай и Парагвай. Те ще скочат почти веднага."

   Фурорът около белодробните инциденти с витамин Е ацетат миналата година, при които хората използваха незаконни пълнители с марихуана, беше движещата сила за акцията на Масачузетс - но те не успяха да преценят, че това е така, защото действаше черен пазар и побързаха да въведат в действие тази мярка. Те ще създадат съвсем нов незаконен пазар, който ще представи собствените си проблеми.

   Време е Масачузетс да преосмисли как да подходи към намаляване на вредата, свързана с тютюна, и да започне с възприемането на вейп технологията, а не да я криминализира.

    

    

   Източник: https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2020-07-08_flavour-ban-black-market-boom.html 

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари