Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Европейската група за намаляване на вредата ETHRA стартира манифест от името на бивши пушачи

   Европейските адвокати за намаляване на вредата от тютюнопушенето (ETHRA) пуснаха манифест от името на милиони пушачи, които са успели да се откажат от тютюнопушенето или да намалят вредите, благодарение на по-безопасни алтернативи като електронни цигари и снус (тютюнев продукт за смучене), деклариращи правата си в Европа.

   ETHRA се състои от 21 потребителски асоциации в 16 европейски държави. Стартиран през май миналата година от името на 27 милиона потребители в цяла Европа, които са се отказали от тютюнопушенето, използвайки по-безопасни продукти, манифестът призова политиците да признаят ползите от намаляването на вредата от тютюна преди Световния ден на тютюна.

   Въпреки доказателствата в полза на използването на продукти с намален риск като електронни цигари и снус за спиране на тютюнопушенето и намаляване на вредите, някои европейски държави налагат ненужни забрани и ограничения върху продуктите.

   За тази цел манифестът на ETHRA, документ, написан от потребителите, насърчава разумните и подходящи разпоредби за продуктите, така че членовете на обществото, които желаят да продължат да използват по-безопасни алтернативи, за да се откажат от тютюнопушенето или да намалят вредите, да могат да го направят.

   "Намаляването на вредата от тютюна се отнася до общественото здраве и други политики, основани на доказателства, предназначени да намалят негативните социални и/или физически последици, свързани с тютюнопушенето. Той подкрепя използването на нови никотинови продукти и подкрепя изследванията за тяхната безопасност и ефикасност ", обяснява прессъобщение на ETHRA.

   "21-те партньори на ETHRA - представляващи милиони потребители в 16 държави - призовават ЕС, СЗО и правителствата в Европа и извън нея да вземат предвид тези важни принципи при формирането на своите политики.

   • Достъпът до намаляване на вредите, включително намаляване на вредата от тютюна, трябва да бъде признат като човешко право;
   • Потребителите на по-безопасни никотинови продукти трябва да бъдат признати като основни участници в дискусиите за политика;
   • Регламентът за по-безопасни никотинови продукти трябва да отразява рисковете, свързани с тютюнопушенето;
   • Регулаторите трябва да признаят, че наличието на богат избор на продукти и аромати е от ключово значение за успеха на по-безопасни никотинови продукти, за да се даде възможност на хората да спрат да пушат;
   • Регламентът трябва да отчита вредата за възрастните, когато обмисля забрани, предназначени за защита на младежта;
   • Данъчната политика трябва да отчита, че високото данъчно облагане на по-безопасни никотинови продукти увеличава процента на тютюнопушенето."

   Защо СЗО се бори с намаляването на вредата от тютюна?

   В Европа намаляването на вредата от тютюн е изправено пред някои предизвикателства, тъй като преразглеждането на Директивата за тютюневите изделия на ЕС (TPD) се очаква да засили регулациите. Освен това, догодина Конференцията на страните на СЗО ще се проведе в Холандия. За съжаление СЗО-РККТ(Рамкова конвенция за контрол на тютюна) продължава да издава информация, доклади и насоки, които съдържат няколко неточности по отношение на електронните цигари. СЗО неточно твърди, че ENDS и бездимните алтернативи не помагат на пушачите да се откажат от тютюнопушенето, по-вредни са от горим тютюн, и че никотинът е еквивалентен на хероин по отношение на пристрастяването.

   Всъщност, директорът на асоциацията AVCA Нанси Лукас наскоро изтъкна, че позицията на СЗО е повлияна и компрометирана от определени интереси, които осигуряват средства за организацията, като фармацевтични компании, продаващи никотинови заместители, като лепенки и др.

   "Тези ​интереси променят информацията, за да служи на политическите и финансовите интереси на Bloomberg Philanthropies и Фондация Гейтс, които осигуряват почти половината от цялото финансиране за СЗО-РККТ. СЗО ви лъже, за да защитава собствените си финансови интереси и поддържа личните си донори щастливи. Те не са обективни. Те не са съсредоточени върху собствения си мандат в рамките на РККТ за насърчаване на здравето на хората и правото им да имат информация, за да правят информиран избор относно тяхното здраве ", казва Лукас в писмо до министерството на здравеопазването на Нова Зеландия.

   Потребителите на по-безопасни алтернативи са принудени да плуват срещу течението

   За съжаление, ETHRA се съгласява. "Регулаторите трябва да са наясно с изключително благоприятния ефект на никотиновите продукти с намален риск за привличане на пушачи", заяви Роб де Ланге от ACVODA, холандска асоциация на потребителите и партньор на ETHRA.

   "Степента на пушене в държавите, които регулират алтернативно никотиновите продукти разумно се срива, но въпреки това потребителите непрекъснато се борят срещу обществените здравни организации, които изглежда предпочитат неправилно информиран предпазен подход, който може само да продължи пушенето и да защити най-вредната система за доставяне на никотин от всички, цигарата."

   Питър Стигаард от датската асоциация на потребителите DADAFO заяви, че ЕС и СЗО се борят с намаляването на вредите от тютюна, а не с консумацията на тютюн. "Намаляването на вредата от тютюна е безпрецедентна история на успеха в просветлените европейски държави, но ЕС и СЗО изглеждат нетърпеливи да върнат назад часовника и налагат сурови и недомислении ограничения върху продуктите, които спасяват живота."

    

    

   Източник: https://www.vapingpost.com/2020/07/18/european-harm-reduction-group-launches-manifesto-on-behalf-of-former-smokers/ 

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари