Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Американската Кардиологична Асоциация (АКА) оттегля свое изследване, което твърди, че има връзка между изпаряването и инфаркт на миокарда

   Проучване, озаглавено "Оценка на електронните цигари и инфаркт на миокарда сред възрастното американско население", беше публикувано в журнала на АКА през юни 2019. Проучването използва данни на Оценка на Общественото Здраве и Тютюнопушенето (ООЗТ) от 2013 и 2014 г., за да търси връзка между електронните цигари и сърдечните удари.

   Авторите на проучването са открили, че хора, които изпаряват е по-вероятно да докладват, че са преживели сърдечен удар в миналото и впоследствие са заключили, че изпаряващите имат два пъти повече шанс да страдат от сърдечен удар. Няколко здравни експерта обаче са говорили за липсата на логика в това проучване.

   Здравният експерт д-р Майкъл Сийгъл посочва, "че проблемът от правене на случайни заключения, както в това проучване е, че няма как да знаеш кое е дошло първо - сърдечният удар или изпаряването." Както вече е споменавал за подобни изследвания, Сийгъл посочва отново, че често хора преминават от тютюневи цигари към електронни, след като са преживели сърдечен удар или други здравословни проблеми.

   "В този случай не изпаряването причинява сърдечни удари, а наистина излиза, че сърдечните удари предизвикват изпаряването. В епидемиологията ние наричаме това "обратна причина" и е честа грешка в такъв тип изследвания, особено когато те не задават въпроси за времето на излагане на риск и последствията", обясни той.

   "Базирано на това, което видях като вероятност за обратна причина и неспособността изследването да посочи дали изпаряването с е случило преди или след сърдечния удар, аз мога да споря, че изследователите са отишли твърде далеч в изводите си и че е факт, че те не предоставят доказателство, че изпаряването причинява сърдечен удар," заключи Сийгъл.

   След запознаване с факта, че изследването не може да докаже твърденията си, АКА решават да оттеглят проучването. В ревюирането на изследването учени са дали насоки на авторите да използват данни, които да установят времето на посочените събития. В отговор на това авторите са предоставили допълнителни данни, но ревюиращите не са могли да установят дали авторите са разбрали и изпълнили забележката преди публикуването на проучването. След публикуването, редакторите са поискали авторите да проведат изследване, базирано на това кога участниците са започнали да използват електронни цигари и въпреки, че авторите са се съгласили да изпълнят забележката, твърдят ,че не са успели да влязат в срок за изпълнението, тъй като не са имали достъп до нужните данни.

    

   Източник: https://www.vapingpost.com/2020/02/20/the-aha-journal-retracts-study-linking-vaping-to-myocardial-infarction/

    

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари