Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Изпаряването не води до тютюнопушене

   Публикувано в изданието на университета Оксфорд, ново изследване посочва това, което много антитютюневи експерти говорят от години - при тийнейджърите тютюнопушенето не е в резултат от изпаряването, по-скоро вероятно е в резултат на предразположеност към пушенето.

   Проведено от изследователи в САЩ, където паниката около тийнейджърите, които изпаряват е нарастваща, изследването разглежда връзката между изпаряването и тютюнопушенето, използвайки статистически модели и 14 рискови фактора. Те включват пушенето и възпитание на родителите, пушене на връстници, импулсивност, нелегално поведение, психични разстройства, употребата на алкохол, марихуана или други незаконни субстанции. Данните са събрани от проучване, проведено през 2015 и 2016 г., между ученици от 8 до 10 клас.

   Резултатите сочат, че преди да бъдат преразгледани рисковите фактори се е посочвало, че тези, които някога са опитвали електронни цигари, са със 17 пъти по-вероятни пушачи – бивши или към момента. На базата на същите предишни проучвания тези, които не са използвали никога електронни цигари, са с 22 пъти по-вероятни бивши пушачи и с 16 пъти по-вероятни настоящи такива.

   "След като се вземе предвид предразположението за употреба на електронни цигари, базирано на тези 14 рискови фактора, се стига до следните изводи: ако се изпарява, това значително увеличава риска от пробването на тютюневи изделия в даден период от живота на човека, но не се увеличава риска от пушенето на тютюневи изделия към момента на изпаряване," казват авторите на проучването.

   Рисковите фактори, които довеждат тийнейджър до тютюнопушене, биха го довели и до изпаряване.

   Изследването заключава, че няма връзка между изпаряването и подтикването към тютюнопушенето, по-скоро има връзка в причините за двете, базирани на тези рискови фактори.

   "Много е трудно да се раздели чистия ефект от употребата на електронни цигари от другите ефекти на тези споделени рискове," казва един от авторите, Ариел Селиа.

   "Моите изследвания за тази „уж“ съществуваща предразположеност към употребата на тютюневи изделия използват напреднали статистики и показват, че изпаряването има малък, до почти несъществуващ ефект върху връзката с тютюнопушенето. Трябва да се направят допълнителни изследвания и текущите препоръки за употреба на електронни цигари трябва да бъдат преразгледани," заключва Селиа.

    

    

   Източник: https://www.vapingpost.com/2019/11/07/latest-study-no-teen-vaping-does-not-lead-to-smoking/

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари

   Най-продавани