Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Регулираните електронни цигари са по-безопасни от обикновените

   Стриктно регулираните електронни цигари и изпарители на никотин са по-малко вредни от обикновените цигари, обяви Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health of England)* в годишния си доклад за употребата на е-цигари, публикуван през март. Въпреки че не са напълно безопасни, те все пак съдържат значително по-малко вредни вещества в сравнение с цигарения дим, отбелязват авторите на доклада.

   В заключенията си агенцията за пореден път изтъква важната роля, която бездимните алтернативи могат да имат в борбата с тютюнопушенето, като позицията им съвпада и със становищата на други здравни организации.

   "Въпреки намалението на броя пушачи като цяло пушенето си остава най-голямата причина за предотвратима смъртност и заболявания, както и водеща причина за здравни неравенства по света. Следователно, алтернативните по-малко вредни устройства за доставяне на никотин, могат да изиграят ключова роля за намаляване на здравната тежест", заявява в шестия си независим доклад за електронните цигари британската агенция.

   Докладът се публикува в разгара на увеличаващите се страхове по света, че електронните цигари и изпаряващи продукти са толкова вредни, колкото цигарите. Близо половината от пушачите във Великобритания погрешно вярват, че електронните цигари са толкова вредни или дори по-вредни от пушенето на обикновени цигари. Както посочва изследване в доклада, причина за фалшивите страхове стана разразилата през есента на 2019 г. епидемия от белодробни заболявания в САЩ. Американските власти вече потвърдиха, че кризата е породена главно от откритата в никотиновите течности съставка витамин Е ацетат - сгъстител, който се добавя в продуктите за изпаряване на канабис. Това вещество е забранено в продуктите за изпаряване, които са строго регулирани във Великобритания, допълва Агенцията по обществено здраве на Великобритания.

   Фалшивите новини за е-цигарите са довели до спад на употребата на никотиновите изпарители и връщане на пушачите във Великобритания към стандартните цигари. Това може да окаже негативно въздействие върху общественото здраве, тъй като възпрепятства отказа от цигарите и преминаване към по-малко рискови вейпинг продукти. Това "в крайна сметка ще коства живота на много хора", се казва още в доклада.

   "Възприятията за вредата от електронните цигари сред пушачите не отговаря на наличните научни доказателства. През 2019 г. процентът на хората, които смятат, че електронните цигари са по-малко вредни от обикновените цигари, е спаднал от 45 на 34 на сто. Тези грешни възприятия са особено разпространени сред пушачи, които не използват е-цигари", посочва британската агенция.

   Агенцията по обществено здраве на Англия съветва пушачите да спрат да пушат или да преминат на електронни цигари, които да им помогнат да спрат да пушат, а непушачите да не започват употреба на електронни цигари.

   Клайв Бейтс, бивш служител на Агенцията, коментира доклада като "силна емпатия, основана на прецизни данни" - това, което опазването на общественото здраве изисква. "Ако можеше и Световната здравна организация или агенциите и политиците в САЩ да демонстрират подобен здрав разум, основан на доказателства, това би променило напълно нещата", казва Бейтс. "Новите доказателства са много убедителни, ако погледнем сериозно на тях, а не се вслушваме в това, което казват борците срещу електронните цигари", допълва бившият правителствен служител.

   *Public Health England е изпълнителна агенция на Министерството на здравеопазването и социалните грижи в Обединеното кралство, която започва да функционира от 1 април 2013 г. Формирането на агенцията е в резултат на реорганизация на Националната здравна служба в Англия, уредена в Закона за здравеопазването и социалните грижи от 2012 г.

   Източник: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/britanskata-zdravna-agentsiya-reguliranite-elektronni-tsigari-sa-po-bezopasni-ot-obiknovenite

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари

   Най-продавани