Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Какво казва НЗО (Национално Здравно Обслужване Великобритания) и английският вейп регулатор за електронните цигари след смъртните случаи в САЩ

   НЗО и регулаторът за електронни цигари във Великобритания успокояват обществеността относно използването на електронни цигари. Това идва след нарастването на притесненията относно използването на електронни цигари, свързани със смъртните случаи в САЩ.

   Според официални данни, 14 души са починали в резултат на мистериозна болест, свързана с електронните цигари. Във Великобритания към момента е изчислено, че приблизително 2.9 милиона възрастни употребяват електронни цигари, а голяма част от тях са спрели напълно тютюнопушенето. Експерти обаче са обяснили, че тези хора не са изложени на опастност на същата болест, заради по-строгите регулации, налагани в страната.

   Професор Пол Ейвърд, експерт по поведенческа медицина в Оксфордския университет, казва, че “винаги е препоръчително да се изпарява (вейпва) вместо да се пуши” и добавя, че последните доклади от САЩ не би трябвало да променят това. Но въпреки успокоенията на властите и здравните експерти, доклади за смъртни случаи свързани с електронните цигари във Великобритания са се появили тази седмица.

   Каква е позицията на НЗО Великобритания и регулаторни органи? Норт Уелс лайв разследва случая, за да разбере.

    

   Какво са електронните цигари?

   Електронната цигара е устройство, което позволява на потребителят да инхалира никотин във формата на пара/аерозол вместо на пушек. Популярни също като вейпове, те не изгарят тютюн и вследствие на това се смятат за по-малко вредни от тютюневите цигари. Те подгряват течност, която често съдържа аромати, както никотин и някои други субстанции. Електронниите цигари обикновено се използват в опит да се спрат тютюневите цигари, често успешно комбинирано с медицинска помощ.

    

   Какво казва НЗО Великобритания за изпаряването?

   В светлината на скорошните смъртни случаи в САЩ, се надига безпокойство сред потребителите на електронни цигари във Великобритания, до такава степен, че някоиспециализирани магазини са обявили спад в продажбите. Имайки предвид това Норт Уейлс Лайв пожела да се свърже с НЗО Великобритания за официална позиция.

   Официалният говорител на Обществено здраве Уелс ни каза : ”Ситуацията в САЩ изглежда е тясно свързана със субстанциите, които са били използвани. Ние наблюдаваме ситуацията, за да вземем урок от опита в Щатите и да продължим да предпазаме общественото здраве.”

   Те потвърдиха, че “мерките за безопасност и регулация във Великобритания се различават от тези в Щатите” и добавиха, че “е важно хората да купуват вейп устройства и всичко свързано с тях от достоверни източници”.

   Говорителят добави: “Нашият съвет остави както преди - непушачи и млади хора не трябва да изпаряват. За пушачи, които не искат или нямат възможност да спрат, пълното преминаване към електронни цигари ще намали опастността за тяхното здраве.”

   Това изказване подкрепя подходът представен от НЗО Великобритания на техния уеб сайт, където се казва, че във Великобритания  електронните цигари са “стриктно регулирани за безопасност и качество" и следователно са подходяща алтернатива на тютюневите изделия. Признават, че не са напълно “безопасни”, но обясняват, че вредите от електронните цигари представляват само малка част от вредите на тютюневите изделия.

   Допълнително, в уеб сайтът се казва, че към момента няма доказателство, което да предполага, че има вреда за околните от електронните цигари, противно на вторичното пушене при тютюневите такива. Всъщност в доклад, публикуван по-рано тази година, НЗО Великобритания открива “солидно доказателство”, че електронните цигари “могат да бъдат по-ефективни” от алтернативите сред тези, които искат да откажат тютюнопушенето.

    

   Какво ще каже регулаторният орган за електронните цигари във Великобритания?

   Във великобритания вейпингът е регулиран от Регулаторна Агенция за Медицински и Здравеопазващи продукти (РАМЗП) - изпълнителната агенция на Департаментът за Здравна И Социална Грижа. ГОворител на РАМЗП обясни на Норт Уелс Лайв огромната разлика в регулациите на електронни цигари във Великобритания, сравнено с тези в САЩ.

   Те казват : “Според Центърът за контрол на болестите в САЩ много пациенти, засегнати от потенциални белодробни заболявания, са използвали продукти за електронни цигари с течност със съдържание на канабионидни продукти, като тетрахидроканабинол (THC). Това е контролирана субстанция във Великобритания и няма одобрени продукти за електронни цигари за продажба на тукашния пазар, които съдържат THC. ”

   Говорителят допълнително коментира, че използването на THC продукти просто за забавление е незаконно и може да има “потенциално опасни странични ефекти”, защото не са подлежали на “проверки за безопасност и качество, които са наложени, за да се предпази общественото здраве.”

   Те съветват “продуктите за вейп да не бъдат обработвани и модифицирани в домашни условия или на черния пазар с непозволени субстанции, за да може да се опази здравето на техните потребители.”

   Норт Уелс Лайв също попита РАЗМП дали почти трите милиона вейпъри във Великобритания трябва да имат притеснения с оглед на скорошните смъртни случаи в САЩ.

   Говорителят им отговори : “Електронните цигари и продуктите за тях са регулирани и трябва да минат контрол за безопасност и качество, преди да бъдат пуснати на пазара във Великобритания. РАЗМП е в течение на докладите в САЩ, свързани с голям брой пациенти, които са болни вследствие на електронните цигари и продуктите за тях и ревизират наличната информация.”

   РАЗМП “оценява всички доклади, свързани с електронни цигари, в които се съдържа никотин” и допълват, че “съответните мерки” ще бъдат взети, ако има основание.

    

   Какво мислят управляващите в Уелс?

   Норт Уелс Лайв се свърза също и с  управляващите в  Уелс, за да разбере тяхата позиция, свързана със смъртните случаи в САЩ.

   Говорителя каза : “Ние сме отдадени на политиката за намаляне на тютюнопушенето в Уелс и сме разбрали, че някои пушачи са намерили електронните цигари като полезно помощно средство, за да откажат тютюнопушенето, в същото време доказателствата за дългосрочния ефект от електронните цигари върху здравето са все още оскъдни.”

   Те заявиха че електронните цигари не трябва да се използват от непушачи или млади хора и добавиха, че управлението на Уелс “работи със свои партньори, за да се стигне до общ консенсус относно електронните цигари.”

    

    

   Статията е превод на оригиналната статия в NorthWalesLive, която може да прочетете ТУК

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
   • Борис Герев
    А какво правят по въпроса институциите в България ? Разрешена ли е употребата на тези устройства на публични места и още един въпрос, защо е този знак за отрова на опаковката, коя и каква е ,,отровната,,съставка.
    Отговори ›
   «1»