Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Британските вейпъри са в безопасност, твърдят здравни експерти след смъртните случаи в САЩ

   Здравни експерти се обединяват, за да успокоят британските вейпъри в разгара на сериозните белодробни заболявания, които убиха пет души и хоспитализираха много други.

   Повече от 450 възможни случая - всички свързани с изпаряването - сред привидно "здрави млади хора" са под разследване, съобщават властите в САЩ.

   Те са докладвали, че засегнатите индивиди са изпитали дихателни симптоми като кашлица, задъхване и умора, а при някои дори се е наблюдавало повръщане и диария. Симптомите са се влошили в рамките на дни до седмици преди приемането им в болница.

   Тази информация довежда до страх сред британските вейпъри, че те също могат да бъдат засегнати. Във връзка с това Мартин Докрел, начело на Контрол на Тютюневите Изделия при Публично Здраве Англия, направи разграничение между изпаряването във Великобритания и САЩ. Той казва, че доклади предполагат, че повечето случаи в Щатите са свързани с използването на непозволени течности за изпаряване, купени на улицата или направени в домашни условия, някои съдържащи продукти с марихуана като THC или синтетични канабиониди като допълнение.

   "За разлика от Щатите, всички продукти свързани с изпаряването са строго регулирани за качество и безопасност от Медицинска и Здравеопазваща Регулаторна Агенция (МЗРА) и те оперират на принципа на "жълтата карта", окуражавайки всеки вейпър да докладва всяка аномалия," казва той.

   Дебора Арнот, главният изпълнителен директор на здравната неправителствена организация Действие срещу Тютюнопушенето и Здравето заявява, че към този момент във Великобритания не са докладвани никакви сериозни негативни ефекти от изпаряването. "Във Великобритания можеш да провериш на сайта на МЗРА дали продукта, който използваш е одобрен и може да се продава законно."

   Това изявление беше подкрепено от Проф. Линда Баулд, публичен здравен експерт към Единбургският Университет. "Изклежда изключително съмнително, че много разпространени вейп продукти съдържащи никотин , специално тези които се регулират в Европа, са причина за тези случаи.", казва тя. "Всички доказателства до този момент подсказват, че продукти за изпаряване съдържащи марихуана (THC масло) са причината, и по-точно съставка, наречена токоферол ацетат е възможният виновник."

   Пол Ейвърд, професор по поведенческа медицина в Университета в Оксфорд, казва: "Тези случаи са притеснителни и трябва да бъдат разследвани, но препоръката на всички официални власти във Великобритания е, че винаги е по-добре да се изпарява, отколкото да се пушат тютюневи изделия. Тези доклади и репортажи не би трябвало да променят тази препоръка."

    

    

   Статията е превод на оригиналната статия в The Guardian, която може да прочетете ТУК

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари