Безплатна доставка над 60.00 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Специалисти от "Публично Здраве" опровергават американско проучване за електронните цигари

   Специалисти от "Публично Здраве" опровергават американско проучване за електронните цигари

   Оригинала на статията можете да прочетете ТУК

   16 март 2018 г.

   Най-новото проучване, което излезе от САЩ, отново се фокусира върху връзката между младежите и електронните уствойства за вейпване. Изследването, публикувано в PLoS One, сензационно твърди, че вейпването представлява по-голяма вреда за здравето на хората, отколкото да носи полза.

   Водещият автор на изследването е професор Самир Сонеджи, изследовател от Института по здравна политика и клинична практика "Дартмут". Той твърди, че електронните цигари могат да доведат до загуба на повече от 1,5 милиона човешки животи. Сонеджи основава своето изследване върху особено съмнителни предходни изследвания върху теорията за т.нар gateways - "мостове" (прави закономерни релации на действие, което влече след себе си друго действие, бел. прев. Esmoker.bg)

   Двама експерти по въпросите на общественото здравеопазване са се изказали относно неточността на това изследване. Д-р Лион Шахаб и професор Питър Хейк са разгледали проучването и обясняват, че констатациите в него се основават на допускания.

   Д-р Lion Shahab, старши преподавател по епидемиология и обществено здраве при UCL, заяви:

   "Моделирането на резултатите зависи до голяма степен от първоначалното предположение. Авторите правят някои много спекулативни предположения тук, особено за ефекта "мост" в тийнейджърите - те се предположи, че вейпингът води до тютюнопушене. Проблемът е, че всички техни данни за това идва от проучвания, които не доказват нищо подобно, и пренебрегват възможността, че електронните цигари в действителност може да държи децата далеч от тютюнопушенето.

   "Това води до предубеден резултат, който се запокитва право в лицето на хората, които четат данни в САЩ, където пушенето сред децата продължава да намалява - точно както в Обединеното кралство. Ако това ново проучване беше правилно, тези проценти биха се покачвали. "оценка на" Авторите на статията говорят за "години погубен човекоживот", което се дължи главно на тяхното надценяване на употреба електронна цигара като допринасящ фактор за значително увеличаване на тютюнопушенето при деца.

   "Според мен изборът на данните, използвани от авторите за оправдаване на въздействието на употребата на електронните цигари спрямо процентите на отказалите ги, е по-скоро предубеден. В поне един случай те са използвали документ с резултати, чиято методология преди е била силно критикувана.

   "Ако ще започваме да правим предположения, много по-разумен подход е да се предположи, че електронни цигари са най-малко толкова ефективни за отказването на тютюневите цигари, колкото неща като лепенки или дъвка - това е, което най-доброто доказателство, от правилните рандомизирани контролирани проучвания, показва. За съжаление авторите на това проучване боравят с погрешни предположения на базата на съмнително събрани данни- и, съвсем не изненадващо - те в крайна сметка водят до погрешни заключения".

   Професор Питър Хейк, директор на Звеното за изследване на зависимостта от тютюна в университета "Кралица Мери" в Лондон, заяви:

   "Тази нова" откритие "се основава на предположението, странно, че за всеки един пушач, който използва електронни цигари, за да откаже тютюневите, се появяват по 80 непушачи, които започват да вейпват електронни цигари и след това преминават към тютюневи. Това не само е шамар в лицето на много сериозни до момента събрани доказателства - но също така е математически невъзможно. Само в Обединеното кралство 1.5 милиона пушачи са се отказали от пушенето с помощта на електронни цигари. "Моделирането" в тази статия предполага, че имаме и 120 милиона млади хора, които са станали пушачи.

   "Моделът отразява само някакви странни и съмнителни предположения. Започвайки с противоположните предположения, ще се получи обратният резултат. Това не е път към научното откритие".

   "В действителност няма доказателства, от вкоято и да е страна, които да сочат, че младите хора се изкушават да преминават от вейпване към тютюнопушене (да не говорим в големи количества за статистически значим резултат). В САЩ, където живеят авторите на изследването и чиито статистически данни за тютюнопушенето трябва да знаят, тютюнопушенето сред младите хора намалява безпрецедентно.

   "Вейпингът помага на пушачите да оставят тютюневите цигари и няма доказателства, че примамва децата да пушат. Може дори да отклонява младите хора, които иначе биха пушили тютюневи цигари "

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари