Безплатна доставка над 60.00 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Преминаването към електронни цигари „помага“ на сърцата на пушачите

   Пушачите могат да подобрят сърдечното си здраве в рамките на седмици след като са преминали към електронни цигари, показва най-голямото по рода си проучване.

   Проучването, продължило един месец, е проведено със 114 пушачи и дава предположение, че вейпингът има потенциала да редуцира рисковете от сърдечен удар и инсулт. Екипът от Университета в Дънди отбелязва, че изпаряването не е "безопасно" - просто е по-малко вредно. Британската Сърдечна Асоциация казва, че спирането на пушенето е най-доброто нещо, което можете да направите за сърцето си.

   Химикалите в дима на тютюневите цигари смалява артериите, когато започнат да се натрупват мастни депозити и това може да доведе до смъртоносно запушване. В края на краищата пушенето увеличава риска от сърдечен удар двойно. Изследователите обаче казват че, настоящите доказателства върху изпаряването са "недостатъчни" и често оценяват въздействието само на една електронна цигара върху здравето.

   По тази причина те са наблюдавали кръвоносните съдове на участниците месец, след като са преминали на електронни цигари. Те са се фокусирали над това, как се разширява кръвоносният съд, когато поток от кръв преминава по него, като са измервали "поточно-медиирана дилатация." Колкото повече може да се разшири кръвоносният съд, толкова по здрав е. Скалата за измерване на поточно-медиираната дилатация е тясно свързана с дълготрайният риск от сърдечен удар. Резултатите, публикувани в журнал на Американският Колеж по Кардиология показват:

   -Здрави непушачи имат резултат от 7.7%,

   -Пушачите имат резултат от 5.5%,

   -Тези, които са преминали на електронни цигари с никотин, имат резултат от 6.7%.

   Това сочи към извода, че преминаването към електронни цигари е скъсило разстоянието наполовина до резултатите на здравите организми.

   "Не са точно нормални, но тяхната сърдечно-съдова функция се подобри значително и то само за един месец", казва един от изследователите, професор Джейкъб Джордж. Изследването е твърде кратко, за да покаже дали това подобрение е в дългосрочен план или наистина изпаряването ще спаси животи. Също е важно да се добави, че вейпърите не са имали отлични резултати. Проф. Джордж добавя: "Ключовата забележка е, че тези устройства не са напълно безопасни и не би трябвало да се опитват от непушачи или подрастващи. Обаче сега имаме ясно доказателство, че са по-малко опасни от тютюневите цигари."

   Потенциалните опасности от изпаряването бяха на фокус тази седмица, когато британски тийнейджър каза пред ВВС как електронните цигари почти са го убили. Устройството е предизвикало катастрофална имунна реакция в белите му дробове, което е довело до поставяне на изкуствено дишане. Но въпреки това, правителството на Великобритания съветва, че изпаряването е 95% по-безвредно и пушачите трябва да преминат на електронни цигари, а непушачите не би трябвало да ги започват. Британската Сърдечна Фондация казва, че всеки ден 50 души умират от сърдечни проблеми, причинени от тютюнопушенето.

   Професор Джон Брайтън, изпълнителен директор при Британски Център за Изследвания на Тютюн и Алкохол към Университета в Нотингам, казва: "Това произволно изследване дава ясно доказателство за евентуален намаляващ риск от сърдечно-съдови заболявания при пушачи, които преминават към електронни цигари. Откритието от изследването, че изпаряването е по-малко вредно е интуитивно вярно, на базата на по-ниски и по-малко количествени вредни емисии, за разлика от тези в цигарения дим."

    

   Източник: https://www.bbc.com/news/health-50436296

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари