Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Защо хората умират, след като са изпарявали в САЩ, а не във Великобритания?

   Има причина (всъщност повече от една) и нито една от тях не е много ласкаеща за американските политици.

   Всеки път, когато Мат Къли пътува до Англия, той има чувството, че е влязъл в зоната на здрача. Отявлен поддръжник и защитник на електронните цигари в Youtube в САЩ, Къли обяснява ситуацията в Англия, където често ходи, за да посещава конференции, като "алтернативна реалност."

   Представете си: посещавате ваш любим човек в болница и след като сте минали през кафенето, за да хапнете сандвич или плодово желе, ви се приисква да запалите една цигара. Пушенето обаче е забранено на територията на болницата и околността -дори в колата ви. Ако обаче сте вейпър и нямате в себе си течност, може просто да отидете до вейп шопа, прикрепен до болницата.

   Този сценарий може да звучи абсурдно, но е напълно възможен в Англия, където през юли болниците Сандуел и Уест Бирмингам се съгласиха вейп компания да отвори специализирани магазини за електронни цигари на територията им. "Междувременно в САЩ към момента има хора, които отиват във вейп магазините и казват на собствениците, че убиват хора!", казва Къли. "Лудост е."

   Въпреки, че експерти, показани от VICE (медийна група) признават, че Великобритания не е защитена от свързани с никотин здравословни проблеми, американската криза с вейп заболяванията с поне 1000 случая и грубо около две дузини смъртни случая, няма как да се случи на острова. Също така изглежда, че има много по-малко безпокойство от властите, че едва ли не електронните цигари са начин за привличане на иначе незаинтересованите тийнейджъри към доживотно пристрастяване към никотин. С липсата на лобисти, които да стрелят на месо и истерия около наркотиците в стил деветдесетте, английското правителство е разработило нормална регулаторна система, с която се следят нивата на никотин в продуктите.

   Големият контраст между американските адвокати за намаляне на рисковете и техните опоненти във Великобритания е очевиден. При първите имаше паника с пълна сила във Вашингтон и щатски столици из цялата страна, докато на острова всичко се предприема с логика и с премерени рискове. Единственият проблем е, че американските институции изглеждат неподготвени да копират този начин на действие.

   "Мисля, че основната разлика между Великобритания и САЩ е ,че американците имат навика да превръщат здравни проблеми в морални кръстоносни походи" казва Брад Роду, професор по медицина в Университета в Луисвил и експерт по намаляване на рисковете при тютюневи зависимости. Той също посочва, че друг голям проблем е бюрократичната каша при кандидатстване за финансиране на изследвания в САЩ. "Изглежда, че законодателите в САЩ са или напълно некомпетентни относно историята на тютюневите изделия или просто я игнорират."

   Всичката информация, от която се нуждае Роду е точно пред него: щат след щат започва да се върви по пътя на забраните и агенции като Администрация по Храните и Лекарствата (АХЛ) към момента се чудят дали да забранят напълно някои продукти на пазара.

   Американските регулатори са широко критикувани с твърде бавното си темпо относно регулации на вейп продукти, но пък за сметка на това – с бързи решения за забрани. Това може да доведе до отклоняване на вейпъри и връщането им към тютюневите цигари или към черния пазар, който може би е честно да се каже, че беше причината за всички инциденти. По същият начин натрупване на забрани от федерални и щатски власти поставят в риск малките вейп магазини от затваряне, което може да доведе до по-голям дял на пазара на Джуул, който е частично собственост на голямата тютюнева компания Алтриа (бившата Филип Морис).

   "Случващото се в САЩ на практика е лудост," казва Хари Шапиро, директор на ДръгУайз - уебсайт в Англия, занимаващ се с информираност относно наркотиците и автор на доклада Глобалното положение на редуциране вредите от тютюнопушенето. "В САЩ можеш да се разхождаш и да стреляш с огнестрелно оръжие, но не ти е разрешено да вейпваш. Това със сигурност показва, че има разединяване между това кое е обществено полезно и това, от което хората се страхуват или трябва да се страхуват."

   Накратко, всичко е въпрос на перспектива - както и споделена визия за колективната цел. Агенцията във Великобритания, чийто еквивалент е ЦКПЗ, повтаря твърдението, че електронните цигари са 95% по-малко вредни от тютюневите отново и отново.

   "Великобритания им дългогодишна политика за намаляване на вредите чрез смяна на поведението и подобряване на здравето", казва Дебора Робсън, старши изследовател на тютюневите зависимости към колежа Кингс в Лондон. "Ние сме разпознали, посредством опитни изследвания в рамките на няколко десетилетия, че никотинът не е опасното вещество в цигарите. Инхалирането на хиляди други токсични газове и частиците от катран, които идват от запалването на тютюна, е това, което вреди и убива пушачите."

   Дали здравата структура ще издържи и какво предстои след Брекзит, предстои да видим. Робсън добавя, че не очаква бързи и драстични промени. Хората в Англия просто не виждат никотина така, както хората в САЩ. За пример през месец октомври, който е под наслов "Стоптомври", английското министерство на здравеопазването буквално гони пушачите да преминат от тютюневи на електронни цигари.

   "Изпаряването работи тук, както би било навсякъде по света, ако му се даде шанс", казва Крос. "Никой няма да отнеме това от нас."

    

   Източник: https://www.vice.com/en_us/article/bjw5q8/why-people-are-dying-from-vaping-in-the-us-and-not-the-uk

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари