Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Безопасно ли е вейпването за Вашето здраве?

   Безопасно ли е вейпването за Вашето здраве?

   Отговорът на този въпрос дава статия от https://www.totallywicked-eliquid.co.uk/

   Оригиналът на статията можете да прочетете ТУК – публикуваме материала със съкращения

    

    

   Да, вейпването е по-безопасно, отколкото пушенето. Независими източници, като "Обществено здраве Англия", заявяват, че вейпването е с 95% по-безопасно от тютюнопушенето. Вече има няколко дългосрочни проучвания относно безопасността на вейпването и всички тези дългосрчони изследвания само потвърждават този факт.

   Кампанията "Stoptober" (месец на Острова, в който най-много тютюнопушачи едновременно се опитват да откажат цигарите, ежегоден месец на борба с тютюнорушенето, бел. прев), подкрепена от правителството през 2017 г., съдържа електронни цигари за първи път, а IBVTA и Public Health England (PHE) излязоха в публичното пространство с изявления, които казват на пушачите как могат да "спрат ттютюнопушенето с помощта на електронна цигара през 2018 г.".

   Съществуват множество анекдоти, които се отнасят до успешните истории за успех и как преминаването към електронни цигари напълно променя живота на хората. Но също така знаем, че нищо не може да отговори на въпроса "Безопасно ли е всъщност вейпването?" по-добре от някой наистина надежден източник.

   Нека разгледаме подробно наличната информация, за да отговорим на въпроса. Ще прегледаме научни изследвания, които са били провеждани през продължителни периоди от време. Освен това ще видим и становището на "Обществено здравеопазване - Англия" (PHE) и Асоциацията за изследване на рака в Обединеното Кралство, като и двете институции говорят за ползите от вейпването.

   Дългосрочни проучвания сочат, че вейпването не намалява функцията на белите дробове

   Дългосрочните последици за здравето от вейпинга са тема, която задава поводи за много дебати - в рамките на света на вейпърите, както и извън него. Знаем, че цигарите са вредни, че тютюнопушенето е популярно от началото на 1900 г. Поради сравнително краткото време, през което електронните цигари присъстват в ежедневието ни, сравнителните периоди с бази данни за здравето на вейпърите и здравето на тютюнопушачите са изключително неравностойни.

   И все пак, д-р Рикардо Полоса и изследователи от университета в Катания направиха голяма стъпка напред в този смисъл. Тяхната цел е била да неутрализират притесненията сред вейпърите и благодарение на проучване от три и половина години те ще могат да го направят. В тяхното изследване, водено в продължение на 3.5 години, няма НИТО ЕДИН ФАКТ, който да води до доказателства за опасения по отношение на здравето в дългосрочната употреба на електронни цигари сред вейпърите, които никога не са пушили.

   Това изследване е първото по рода си. То провежда наблюдение в продължение на 3.5 години върху хора, които никога не са пушили тютюневи цигари. Изследването казва, че има за цел: "да разграничи реакциите, дължащи се на хронично излагане на ЕУ (електронни устройства за вейпване), които излъчват аерозолни емисии от тези, свързани с предишната история на тютюнопушенето".

   Проучването включва участници, които никога не са пушили, но са вейпвали. То съдържа и контролен брой хора, които нито са пушили цигари, нито са вейпвали. Изходните числа, контролът на качеството и проследяването на резултатите са били провеждани с изключителна прецизност и строгост.

   Използвана е било точно оборудване и прецизна методология. Тези процедури са в сила за проследяване на следните резултати в областта на здравеопазването: кръвното налягане (BP), сърдечната честота (HR), телесното тегло, белодробната функция, респираторните симптоми, както и издишваните биомаркери на възпалението на дихателните пътища.

   Поради недостига на вейпъри, които никога не са пушили, размерът на извадката в техния случай се е състоял от 9 души. В контролната група на хора, които нито са пушили цигари, нито са вейпвали, са присъствали  12 контролни субекта. Това е ограничение на изследването. Макар, че размерът на извадката е бил малък, учените са успели да проверят всички отделни набори от данни. Един по един са били търсени признаци на отрицателни промени - и не е била открита нито една такава! ".

   Това е едно изключително окуражаващо изследване за вейпърите, което завършва със следния извод от водещия учен в изследването:

   "Не сме открили спадове в спирометричните показатели, развитие на респираторни симптоми, промени в маркерите на възпаление на белите дробове в издишвания въздух или констатации за ранно увреждане на белите дробове при HRCT, в сравнение с внимателно съчетаната група от не-пушачи, които не ползват електронни уствойства за вейпване."

   Поради малкия размер на извадката субектът се нуждае от по-нататъшно разследване. Изводът също така гласи:

   "Въпреки че размерът на извадката е малък, резултатите от това проучване могат да предоставят някои предварителни доказателства, че дългосрочното използване на ЕУ е малко вероятно да повдигне сериозни опасения за здравето при относително млади потребители. Необходими са допълнителни проучвания в по-голяма извадка от потребители на ЕУ със и без тютюнопушене в миналото. "

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари