Безплатна доставка над 60.00 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, електронно наргиле, никотинова течност, CBD, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Защо Норвегия е по-успешна от Австралия в намаляването на процентите на тютюнопушене

   %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

   Въпреки че има подобни строги правила за тютюна, Норвегия успя да намали процента на тютюнопушене, докато Австралия не. Движещият фактор за успеха на Норвегия? Снус.

    


   Двете държави забраниха тютюнопушенето на обществени места, както и всякакъв маркетинг на тютюневи изделия. И двете държави въведоха изисквания за обикновена опаковка за тютюневи изделия, като Австралия го въведе първа, през 2012 г., а Норвегия последва примера през 2018 г.
   И въпреки че и двете страни са свидетели на значителен спад в процентите на тютюнопушене между 2001 и 2018 г., процентът на ежедневните пушачи в Австралия е намалял от 22% на 14%, докато норвежките проценти, които са били по-високи в началото (30%), са спаднали до 12%.

    

    

   snus-alternativi-esmoker.bg.jpg

    


   Въздействието на снус

    


   Нещо повече, новите данни показват, че докато тенденцията към намаляване на ежедневните пушачи сред 16-24 годишните остава на същата траектория и в двете страни до около 2007 г., в Австралия моделът в крайна сметка достига плато, докато в Норвегия се ускорява. Как? Спадът в Норвегия съвпада с постоянно увеличаване на употребата на снус. В Австралия снусите и други форми на бездимен орален тютюн остават незаконни.

    


   Снус е влажен тютюнев продукт на прах, който се поставя под горната устна за продължителни периоди. Той е популярен най -вече в Швеция, Дания и Норвегия, където е легален и се счита за ефективен продукт за намаляване на вредите. Всъщност снусът не само доведе до това, че Швеция може да се похвали с най -ниските нива на тютюнопушене в Европа, но по-важното е и до отчитане на най-ниските нива на рак на белия дроб в целия континент.

    


   Австралия възприема грешен подход


   Междувременно д-р Александър Дейвид Водак, известен австралийски защитник на намаляването на вредите по отношение на наркотиците, отдавна изразява необходимостта от възприемане на същия подход по отношение на тютюнопушенето. В скорошно интервю за ABC, Водак обясни как Австралия възприема грешен подход към по-безопасни никотинови алтернативи, и така изостава в сравнение с другите страни по отношение на процента на тютюнопушене, вместо да постигне напредък.

    

   Една от силните страни, които той изтъкна, е, че "повечето пушачи са с ниски доходи" и следователно, наред с други неща, по-безопасните никотинови алтернативи трябва да са с конкурентна цена.

    

    

   Оригиналната статия публикувана в vapingpost.com можете да прочетете тук.

    

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари