Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Проследяване на ХОББ от професор Полоса

   Рикардо Полоса е един от най-плодотворните академични автори по въпроса за вейпинга и намаляването на вредата от тютюна. Като основател на Центъра за върхови постижения за ускоряване на намаляването на вредата, президент на Италианската лига за борба с тютюнопушенето и специален научен съветник на Международната мрежа на организации на никотинови потребители, Рикардо притисна правителствата по целия свят да покажат здрав разум относно електронните цигари. Сега той продължава проучване на ХОББ, проведено преди пет години.

    

   През 2015 г. Полоса разгледа публикувани статии по този въпрос и установи, че "до момента няма доказателства, които да предполагат, че има някакви клинично значими неблагоприятни белодробни ефекти. Пушачите със съществуваща астма и ХОББ могат да се възползват от редовната употреба на електронна цигара."

    

   В "Употреба на електронни цигари и обръщане на вредата: нововъзникващи доказателства в белия дроб" , той стигна до заключението, че доказателствата предполагат, че преминаването към електронните цигари "може да обърне вредата от тютюнопушенето" и това трябва да се има предвид от политиците, създаващи законодателство за новозародилата се промишленост.

    

   Подобни доказателства от форума "Планетата на вейпърите" подкрепят тази констатация. Членът на форума Mutley1 ни разказа как е пушил по 40 свити цигари на ден, преди да премине през 2013 г. към електронните цигари. "Когато се отказах и посетих специалист за дишането ми, се оказа, че имам лека ХОББ и дробовете ми работят едва на 70%. С мъка се занимавах с прости неща като разходка с кучето или игра с внуците. Сега съм в по-добра форма от всякога и не се задъхвам. Наслаждавам се на живота!"

    

   Американският вестник за превантивна медицина публикува "Употреба на електронни цигари сред възрастни в САЩ със съпътстващи заболявания" през 2017 г., където водещият автор Джина Р. Крус също признава потенциала на вейпинга, за да помогне за намаляване на вредата от тютюнопушенето.

    

   Тя каза: "Пушачите с астма, ХОББ или сърдечно-съдови заболявания вероятно използват електронни цигари по същите причини като другите възрастни: за да се откажат от цигарите, да намалят консумацията на цигари или да намалят вредата от тютюнопушенето."

   "Използването на електронни цигари от настоящи и бивши пушачи със съпътстващи заболявания е значително, особено сред лица с хронични белодробни или сърдечно-съдови заболявания. Лекарите трябва рутинно да разпитват тези пациенти за употребата на електронни цигари, като оценяват потенциалните рискове и ползи от гледна точка на намаляване или спиране на употребата на тютюневи цигари. Лекарите също трябва активно да обмислят всички пътища, за да помогнат на своите пациенти да се откажат от тютюневи цигари и да препоръчат лечение, основано на доказателства."

    

   В последния си доклад Полоса работи с други италиански изследователи и Джеймин Моржария в отделението по респираторна медицина в болницата Royal Brompton and Harefield. Те пишат: "Представяме констатации от 5-годишна проспективна оценка на дихателните параметри в кохорта от пациенти с ХОББ, които значително са намалили конвенционалното пушене или са постигнали въздържание чрез преминаване към електронни цигари."

    

   "Потребителите от ЕС постигнаха значителен спад в пушенето или въздържанието от цигари. Потребителите с ХОББ в ЕС са имали значително намаляване на обострянията на заболяването си. Съобщени са значителни и постоянни подобрения в белодробната функция, CAT резултати и 6MWD в потребителската група на ЕС през 5-годишния период на наблюдение, в сравнение с референтната група."

    

    

   Източник: https://www.planetofthevapes.co.uk/news/health-studies/2020-10-21_polosa-s-copd-follow-up.html 

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари