Безплатна доставка над 39.99 лв | Свържи се с нас: 0700 20 456
Електронни цигари, никотинова течност, шейк енд вейп, батерии, обслужваеми изпарители RBA, RTA, RDA и RDTA, картомайзери, резервни части и аксесоари
  Категории

  0

   Категории

   Анкета

   Вижте всички статии

   Последни изследвания: Няма вреда за белите дробове при продължително ежедневно изпаряване

   Дългосрочно изследване, търсещо потенциални вреди върху белите дробове, проведено между група от непушачи, изпаряващи от няколко години показва, че няма никакви вреди върху белите дробове, сравнени с резултати на непушачи.

   Изследването е проведено от известният професор Полоса, който е директор на Институт за Вътрешна Медицина и Център Не на Тютюнопушенето към Университета в Катания, а миналата година е носител и на наградата Инко.

   Професор Рикардо Полоса и неговият екип са изследвали малки проби от млади хора, които никога не са пушили, но са използвали електронни цигари постоянно. Участниците са били наблюдавани и следени в продължение на 3 години и половина и техните резултати са сравнени с контролна група непушачи, които никога не са използвали електронни цигари. "Не открихме никакви понижения на спирометричните индекси, никакво развитие на респираторни заболявания, промени в маркерите на белодробни възпаления в издишаният въздух, или предпоставки за вреди върху белите дробове на Компютърна томография с висока разделителна способност, сравнено с внимателно подбрана група от непушачи, неизползвали никога електронни цигари.", докладват авторите на изследването. Изследователите добавят, че дори при най-активните потребители не е имало признаци на вреда на белите дробове или възпаления и никаква промяна на кръвно налягане или пулс (където са били измерени).

   Тези открития отговарят на загрижеността, повдигната от медицински професионалисти, които са свързвали изпаряването с уголемяване стените на артериите. Всъщност изследване, презентирано на Международният конгрес на Европейското Дихателно Общество (ЕДО), проведено през септември 2017 г. в Милано, Италия, посочва, че изпаряването веднага повишава жизнените функции на изпаряващия и удебелява стените на артериите.

   Като отговор на гореспоменатото, професор Питър Хайек, който е директор в Изследователски институт за тютюневи зависимости в Университета Куин Мери в Лондон посочва, че има други неща, които имат същия ефект върху тялото и се смятат за незначителни във връзка със здравни рискове. „Пиенето на кафе има същия ефект, но по-голям и по-продължителен (също както и гледането на драматичен мач)."

   Проучването на Полоса (което беше публикувано в Научни доклади) заключава, че въпреки че пробите са били малки, "резултатите от това изследване могат да допринесат за предварителни доказателства, че продължителното изпаряване с електронни цигари е малко вероятно да доведе до значителни здравословни проблеми, и то при сравнително млади потребители."

   Въпреки това обаче професорът завършва изследването с това, че са нужни по-големи проби и допълнителни изследвания.

    

    

   Статията е превод на оригиналната статия във VapingPost, която може да прочетете ТУК

   Остави мнение/коментар

   Код за сигурност
    Все още няма коментари